Introduktion

Måste du läsa tidningen varje dag och titta på TV varje kväll? Har du e-post backlog och högar av oöppnad post? Samlar du på tidningsurklipp? Då lider du troligtvis av informationsberoende. "Rensa i informationsröran" går igenom olika typer av information, och vad du ska göra med den för att också få plats med dig själv.

måndag 15 oktober 2007

Rensa ut gamla böcker

Jag älskar böcker och kan utan omsvep erkänna att bokräkningen för mig och min partner många gånger uppgår till någon tusenlapp per månad - per person.

En förutsättning för så vidlyftiga bokvanor är dock att vi också slänger böcker. Bara med en bokhylla innehållande försvarliga luckor, kan vårt hem svälja alla de nya böcker som köps in.

Böcker innehåller och förmedlar idéer. När idén är förmedlad, så är bokens arbete i de flesta fall avklarat, och den kan gå vidare med sitt liv, liksom vi kan gå vidare med vårt. För bokens del innebär det att den kan få nya läsare, eller kanske lämna denna världen helt och hållet.

Många har en stark känsla för att spara på gamla böcker. Men världens tryckpressar spottar ur sig oerhörda mängder böcker och vi skulle översvämmas om det inte också faktiskt slängs några böcker i den andra änden av informationskedjan.

Jag vet att många börjar kallsvettas när jag säger detta, och att många tror att själva civilisationen bygger på att vi framlever våra liv omgivna av gamla böcker. Men för att komma vidare i livet, måste man hålla sina grejer lika väl som sina tankar i rotation, och i det ingår göra sig av med sina gamla böcker.

Här följer en lista på problem-böcker:

1. Böcker som luktar illa. Jag vet inte vad det är som gör att det kan börja lukta om gamla böcker. Är det damm, eller är det bara den stagnation som omger en bok som aldrig någon läser i? När böckerna börjar lukta, då har det definitivt gått för långt. Släng.
2. Trasiga böcker. Böcker som faller sönder har per definition passerat bäst-före-datum.
3. Fula böcker. Gamla pocketböcker med omodern formgivning är ingen höjdare för utseendet på bokhyllan. Många inbundna böcker i billighets-upplagor ser också mycket bedagade ut när de har några år på nacken. Böcker med konstiga inbindningar (typ ringpärmar), böcker som inte kan stå raka eller som inte får plats p g a sitt format, faller också inom den här kategorin.
4. Olästa böcker. Varje gång vi ser en bok vi ”borde” läsa, så faller vår energinivå lite grann. Hur många sådana böcker har du i din bokhylla?
5. Lästa böcker. Visst finns det böcker man kommer tillbaks till. Men hur är det med dina gamla deckare, eller ”Grottbjörnens folk”-serien?
6. Lånade böcker. Lånade böcker hör absolut inte hemma i din bokhylla. Leta rätt på adresserna till dina gamla vänner, köp några Jiffy-påsar, och skicka tillbaka böckerna. Detta gäller självklart också biblioteksböcker (och det gäller även om biblioteket i fråga tappat bort spåret efter dig)!
7. Tråkiga böcker. Böcker som du inte orkat läsa klart. Referensböcker med slående titlar som verkat intressanta, men som visat sig vara - tråkiga.
8. Dåliga böcker. Dålig skönlitteratur. Svårgenomtränglig facklitteratur eller facklitteratur som innehåller felaktigheter.
9. Otäcka böcker. Spara inte böcker som innehåller saker du blir illa berörd av. Ditt hem ska vara din trygga plats och om du blir illa berörd av sådant som står i någon av dina böcker, så kommer du medvetet eller omedvetet att påminnas om det obehagliga när du ser boken. Då behöver du faktiskt inte behålla dessa böcker. Det samma gäller förstås om du har negativa associationer till en bok av någon annan anledning än innehållet.
10. Inaktuella böcker. Debattböcker blir snart hopplöst ute. Fackböcker blir också inaktuella, även om det finns undantag. Gamla skolböcker, resehandböcker och böcker du köpte till en kurs du aldrig slutförde eller en hobby som aldrig tog sig, hör också hit.

När du nu sorterat ut alla gamla ruskiga, dammiga, inaktuella böcker från dina bokhyllor, kommer nästa steg: att göra sig av med dem. Det ska vi ta upp i nästa kapitel:

Att göra sig av med gamla böcker.

1 kommentar:

Anonym sa...

Åh vilken bra skrivning om böcker. Håller just nu på att rensa ut i ett dödsbo och det är jättesvårt men nu har jag fått lite vägledning och mindre sentimental inställning till alla dessa ord. / Anna G-H