Introduktion

Måste du läsa tidningen varje dag och titta på TV varje kväll? Har du e-post backlog och högar av oöppnad post? Samlar du på tidningsurklipp? Då lider du troligtvis av informationsberoende. "Rensa i informationsröran" går igenom olika typer av information, och vad du ska göra med den för att också få plats med dig själv.

söndag 27 januari 2008

Närvaro





Att vara närvarande i nuet är boten mot informationsabstinens - och all annan slags abstinens också, för den delen. Genom närvaro möter vi rastlöshet och oro head on och undviker därmed att kanalisera obehagskänslorna till nya missbruksliknande aktiviteter.

Nästa kapitel handlar om meditation. Det här kapitlet handlar om att hitta mer närvaro i vardagen, vilket ju egentligen också är en slags meditation. Målet är förstås att så småningom vara närvarande hela tiden och i alla aktiviteter.

Var i naturen
Tillbringa tid i stillhet i naturen. Ta lugna promenader. Sitt ner vid en sjö eller bäck eller bara på en sten i skogen. Att andas och slappna av i naturen, är läkande.

Vi behöver inte veta hur naturen läker, den bara gör det. Lyssna. Titta. Känn. Hälsa på djuren, känn dofterna. Prova att ta med dig ett liggunderlag och lägg dig i skogen eller på en äng och bara vila. Titta på himlen och på trädens kronor. Tvätta händerna i bäcken. Sitt på stranden en kall och ruggig dag och titta ut över vattnet.

Jag har själv förmånen att bo nära ett stort naturområde, men om du inte gör det – gå till en park. Sitt på gräsmattan där eller på en parkbänk. Titta i rabatterna. Eller sätt dig under ett träd var som helst. Titta upp i kronan. Titta upp på himlen.

Har du balkong, gör något av den. Och då menar jag inte att du ska ha fyra balkonglådor, kryddodling och olivträd. Gör bara något av den. Håll den ren. Ha någon växt där. Gå ut på balkongen även om det är mulet väder. Gå bara ut och ta några djupa andetag.

Trädgårdsarbete innebär också att vara ute i naturen! Gör det i din egen lugna takt. Kämpa inte.

Måleri, keramik, konsthantverk
Många når ett meditativt tillstånd genom att uttrycka sig konstnärligt. Om du tillhör dem som tycker att tiden försvinner, och att du uttrycker något för dig viktigt, när du till exempel målar eller skulpterar – ta till dig det! Det kan vara ett av dina sätt att komma i kontakt med ett lugnare, mer avslappnat inre tillstånd. Skjut inte upp till senare i livet, utan börja nu! Gå en kurs eller studiecirkel, om det behövs. Det kan mycket väl räcka med en kväll i veckan, för att du ska hitta din skapande vila!

Djur
Våra husdjur är enastående lärare i att vara. Så vet att den tid du tillbringar med ditt djur är väl investerad! Om du inte har husdjur, överväg att skaffa ett, eller i alla fall att låna ett ibland.

Om du är helt förhindrad att ha djur på grund av allergi eller hur du bor, gå till lill-Skansen eller någon 4H-gård och klia getterna. Jag skojar inte. Känn kontakten med djuren i ditt hjärta. Se deras varande. De lär dig att meditera, att vara i nuet!

Hushållssysslor
De flesta hushållssysslor kan omvandlas till en form av meditation om vi går in i sysslorna, snarare än fokuserar på resultatet. Baka för bakandets skull, inte för att få massor av limpor. Städa, bädda, diska för den sköna känslan när du gör det, inte för att det ska bli rent när du är klar. Resultatet kommer ändå, du behöver inte stressa fram det.

Gör saker långsamt. Var där. Andas. Låt inte tankarna ta över. Träna på detta!

Kroppsvård
Att tvätta håret eller göra en noggrann pedikyr kan också vara en meditativ aktivitet. Kvinnor vet ofta detta!

Låt det ta tid. Känn vattnet i duschen. Vilken temperatur har det? Hur känns det när det strömmar över dig? Schamponera metodiskt, känn din hårbotten med fingertopparna. Gå in i känslan.

Eller ta ett fotbad i lugn och ro. Gör inget annat samtidigt, läs inte, sätt inte på radion eller TV:n. Bada bara fötterna och vila. Känn fötterna, massera försiktigt. Torka noga och smörj in dem. Hur känns de? Känn samtidigt den ’inre’ foten (energifältet) under och omkring hud, kött och ben.

Var närvarande med din egen kropp!

Smärtkroppen

Författaren Eckhart Tolle har myntat begreppet smärtkroppen. Smärtkroppen är ett mönster av ackumulerad fysisk och psykisk smärta, som människor bär med sig. Vi bär alla på ett sådant mönster.

Enligt Tolle är smärtkroppen vilande en stor del av tiden hos de flesta och aktiveras i vissa situationer, till exempel om vi blir ifrågasatta eller övergivna. När smärtkroppen aktiveras upplever vi en ångest och oro som kan ta över oss nästan helt. Hos vissa är smärtkroppen aktiv mer eller mindre hela tiden.

Att vara närvarande med sina smärtkroppsreaktioner, är vad som så småningom kan minska smärtkroppens omfång.

Om du känner rastlöshet, oro eller ångest, så är det definitivt värt att börja praktisera närvaro som svar på obehaget. Låt smärtkroppen vara aktiv om den är det, men iaktta och känn, i stället för att reagera. Tolka inte de negativa känslorna med hjälp av tankar. Identifiera dig inte med din smärtkropp. Den är inte du, utan ett mönster som du burit med dig från det förflutna.

Eckhart Tolles böcker heter Lev livet fullt ut och En ny jord: Ditt inre syfte. De kan vara en stor hjälp för den som vill gå närvarons väg mot större avslappning och lugn.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Åååå, vilka bra tankar och tips!

Mr Friar sa...

Vad roligt att du tyckte så :)!!