Introduktion

Måste du läsa tidningen varje dag och titta på TV varje kväll? Har du e-post backlog och högar av oöppnad post? Samlar du på tidningsurklipp? Då lider du troligtvis av informationsberoende. "Rensa i informationsröran" går igenom olika typer av information, och vad du ska göra med den för att också få plats med dig själv.

måndag 26 november 2007

Informationskarma

Enligt lagen om karma, får vi tillbaka det vi ger ut. Lagen om karma tillämpad på information innebär alltså att vi inte bör ge ut information, som vi inte själva vill ha.

Minska skräpinformationen till exempel på följande sätt:

1. Skvallra inte. Tala inte illa om andra och frossa inte i deras olycka eller lycka.

2. Skicka inte nervös e-post. cc:a inte mail i onödan. Tänk på att andra också får 100 mail om dagen.

3. Tvinga inte på andra dina intressen och åsikter. Om din mamma vill skaffa en dator kommer hon att göra det, om din vän vill börja med pilates kommer han att göra det. Ge råd när de efterfrågats, håll annars foderluckan stängd.

4. Skrik inte. Om du vill prata med din kollega/din partner/ditt barn – ta de där extra stegen så att du är i samma rum och invänta eller be om en paus, så att du kan säga det du behöver. Om du är en skrikare kommer du att upptäcka att många av dina skrik-inlägg faktiskt kan vänta tills ett naturligt tillfälle för samtal uppstår – eller att de är helt onödiga.


Om du minskar den skräpinformation du ger ut, kommer du att bli lugnare och mer ”i dig själv”. Då kommer du att upptäcka att en del av det utrymme du använde för att ”spamma” din omgivning med åsikter/berättelser/nervösa utbrott, kan användas för att säga verkligt vänliga och kärleksfulla saker.

1. Tala från hjärtat. Vare sig det är i direkt kontakt eller skriftligt. Om du känner efter inuti, kommer du att veta vad mottagaren skulle bli glad över att få höra. Intellektet är klart överskattat som hjälpmedel i personliga relationer. Lyssna på ditt hjärta.

2. Tala om för dina medmänniskor när de gjort något bra. Säg ”Tack för att du lyssnade” eller ”Ditt inlägg på mötet var mycket värdefullt.”. Berätta när du är stolt över din partner/kollega/barn och berätta när de är ett föredöme för dig. Säg: ”Jag skulle verkligen gärna lära mig att tala inför en grupp som du” eller ”Du har en enastående kondition, jag hoppas verkligen att jag en dag ska kunna säga detsamma om mig själv”.

3. Utför vänliga gester. Ta dig tid att hålla upp dörren för folk. Fråga turister med karta på staden om de behöver hjälp. Låt någon som verkar stressad gå före i kön.

4. Om du jobbar med försäljning av något slag, försök att ge folk vad de faktiskt vill ha och behöver. Sälj inte upp folk. Hänvisa vidare till andra företag/butiker där de kan hitta det de söker. Manipulera inte.

5. Plocka upp skräp från gatan då och då och släng i en papperskorg. Hjälp till att plocka bort reklam om fönsterputsning och pizza som satts upp i trapphuset. Plocka bort inaktuella meddelanden från anslagstavlor hemma och på jobbet.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Åh, vad bra det kändes att läsa för jag gör redan allt det där. T.o.m att plocka skräp ;-)

Mr Friar sa...

Underbart :).