Introduktion

Måste du läsa tidningen varje dag och titta på TV varje kväll? Har du e-post backlog och högar av oöppnad post? Samlar du på tidningsurklipp? Då lider du troligtvis av informationsberoende. "Rensa i informationsröran" går igenom olika typer av information, och vad du ska göra med den för att också få plats med dig själv.

tisdag 22 januari 2008

Andas!

Det absolut enklaste sättet att bli mer närvarande i nuet är att andas. Det är också kungsvägen till en djupare avslappning i hela kroppen. Ofta ägnar vi andningen på tok för lite uppmärksamhet, i stället för att vara tacksamma över vår förmåga att andas, som faktiskt är hela grunden för vår existens i kroppen!

Ta några riktigt djupa andetag. Slappna av i magen och låt luften fylla lungorna fullt ut innan du släpper ut den igen.

Eller sätt dig avslappnat i en skön fåtölj, och känn andningen i magen. Känn andningen i solar plexus och känn en glad förväntan uppstå i magen när du slappnar av och bara uppskattar din egen andning.

Andningen är inte bara något som sköter sig själv i bakgrunden, den är något behagligt att uppskatta i sin egen rätt. Njut av din egen andning och låt den undervisa dig i avslappning och närvaro.

Tänk på din andning när du sitter vid datorn, eller står och diskar. Andas på tåget, bussen och i bilen. Andas när du sitter i soffan, när du står i duschen eller när du ligger i sängen på kvällen för att sova. Det behövs ingen ”sträng” disciplin för att uppmärksamma andningen, bara villigheten att andas mer avslappnat och djupt.

Här följer några enkla övningar som du kan prova, för att få bättre känsla för din andning:

Djupandning
Andas in så djupt du kan med magen. Släpp ut luften igen. Låt utandningen sköta sig själv, som en djup suck. När du känner att det är dags för ett nytt andetag, andas igen in så djupt du kan med magen. Släpp ut luften. Upprepa 10 gånger.

Hålla andan
Ta tio djupa andetag enligt ovan, men när du andas in sista gången så andas du in djupt, djupt, djupt och håller andan. Håll andan i tio sekunder. Andas ut.

Hålla andan II
Ta tio djupa andetag enligt ovan. Andas ut och avstå från att andas in i tio sekunder. Andas in igen och börja andas som vanligt igen.

Affirmationer för andningen
Louise Hay, som är en stor självhjälps-guru och bland annat har skrivit ”Du kan hela ditt liv”, säger att en svag och ytlig andning har att göra med att man inte tar emot livet helt och fullt. Man kanske inte känner att man har rätt att ta plats, eller att över huvud taget existera.

Louise Hay föreslår följande affirmationer för andingen:

Jag älskar livet. Det är tryggt att leva.

Det är min födslorätt att leva livet fullt ut och fritt. Jag är värd att älskas. Jag väljer nu att leva livet helt och fullt.


Tänk affirmationen eller säg den högt, många gånger varje dag. Om det känns bra, kan du också sätta dig ner och skriva affirmationen på ett papper. Louise själv sitter en stund varje kväll och skriver sina senaste affirmationer! Om du har svårt att somna, eller om du vaknar på natten och har svårt att somna om: pröva att tänka din affirmation då! Det är mycket väl använd tid! Även om du ligger vaken en hel timma på natten, så känns det underbart om du gång på gång tänker ”Jag älskar livet. Det är tryggt att leva.” Jag lovar, du kommer att få ut minst lika mycket av den vakna timman, som om du hade sovit!

Sluta hålla in magen!
Att ständigt gå med magen indragen för att se smal ut, är en vana som många, särskilt kvinnor, lagt sig till med. Att gå omkring med en ständig spänning i magmusklerna är förstås inte bra, och absolut inget som gynnar en god andning.

Börja öva dig i att slappna av i magen när du andas. I början kanske du måste slappna av på nytt varje andetag, om magen på ren rutin drar ihop sig. Det gör ingenting. Bara slappna av igen och igen och igen.

Bekväma kläder
Undvik byxor med linningar som stramar och hårt åtdragna resårer i midjan. De lågt skurna jeansen kanske inte alltid är så smickrande för figuren – men de kan göra underverk med andningen! Våga prova lågt skurna jeans om du inte redan gjort det, det är underbart! Om du på jobbet känner att du ”måste” ha plagg som stramar, börja åtminstone med att genast byta om när du kommer hem till lösare linning, och andas, andas, andas.

Inga kommentarer: