Introduktion

Måste du läsa tidningen varje dag och titta på TV varje kväll? Har du e-post backlog och högar av oöppnad post? Samlar du på tidningsurklipp? Då lider du troligtvis av informationsberoende. "Rensa i informationsröran" går igenom olika typer av information, och vad du ska göra med den för att också få plats med dig själv.

måndag 21 januari 2008

Från information till meditation

När du går igenom stegen av att eliminera information ur ditt liv, kommer du sannolikt att känna av positiva energi-rusher som kan ta sig uttryck i till exempel värme eller extra ork. Detta är inte inbillningar, utan tydliga tecken på att dina vanor hållit dig ”nere” i ett spänt och fyrkantigt livsmönster. När du släpper taget så går du tillbaka till ett känslomässigt tillstånd som är mer naturligt för dig, och du känner dig mer lugn och behaglig och mer tillfredsställd. Är du känslig så kommer du att känna förändringen som en kraftfull värmevåg just när du släpper taget – när du kastar bort saker du haft länge eller när du gör ett inre val som innebär att du mentalt släpper taget om något. Om du inte är så känslig när det gäller att känna den typen av förändringar, så kommer du istället att känna ett ökat lugn och en ökad avslappning över tid.

Du kan också komma att upptäcka en känsla av otillfredsställelse och rastlöshet, när strömmen av information plötsligt upphör. En slags abstinensbesvär, om du så vill. Du har ju byggt upp ett liv proppfullt med stimulans av en anledning. Det har funnits en önskan att ständigt översköljas av information. I själva verket har det varit en önskan att bedöva sig, att inte vara fullt närvarande, känna och se med öppna ögon på sitt liv. När man börjar släppa sina mönster, så blir man mer uppmärksam på den underliggande rastlösheten. Då kan ett ’sug’ uppstå, efter information, eller något annat bedövningsmedel.

Rastlöshet är tillståndet där vi söker bedövning men inte hittat den ännu. Vi står mellan att känna våra känslor och att låta vårt sinne bli upptaget av något utanför oss. I det rastlösa tillståndet letar vi efter något som kan ta vår uppmärksamhet i anspråk. Vi kan äta. Vi kan jobba. Vi kan träffa vänner. Eller vi kan se på TV, läsa tidningen och surfa.

Rastlösheten kommer delvis ur en flykt från negativa känslor som otillräcklighet, stress eller tomhet. Tvärtemot vad man kanske tror, kan rastlöshet också komma ur en önskan att fly positiva känslor. Att fly från positiva känslor kan tyckas paradoxalt, men det är ett faktum att en del av vårt psyke ofta föredrar en mild ångest, framför sann glädje och frid.

Om vi istället för att ta till våra vanliga flyktmekanismer, möter vår rastlöshet med stillhet och närvaro, kan negativa känslomönster börja ’laddas ur’, samtidigt som vi kan bli bättre på att ta emot och inrymma i oss, positiva känslor av kärlek, glädje och frid.

De följande kapitlen går in på hur vi i praktiken kan börja vara mer närvarande och avslappnade i våra liv, så att rastlöshetstillståndet och önskan att fly känslor kan läka ut.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det har jag märkt av. Både den positiva "kick" jag får av att rensa (nästan beroendeframkallande) och rastlösheten när jag plockat bort information runt omkring mej (både egenproducerad i form av planerande ohc kontrollerande och extern). Jag har insett faran i att "tomrummet" som uppstår kan komma att fyllas med annat "skräp", så jag har lagt mer fokus på meditation, avslappning och mindfulness nu. För att fylla tomrummet med mej själv och nuet istället.