Introduktion

Måste du läsa tidningen varje dag och titta på TV varje kväll? Har du e-post backlog och högar av oöppnad post? Samlar du på tidningsurklipp? Då lider du troligtvis av informationsberoende. "Rensa i informationsröran" går igenom olika typer av information, och vad du ska göra med den för att också få plats med dig själv.

måndag 3 december 2007

Övrig lagrad information

Förutom gamla böcker, tidningar och tidningsurklipp, så har de flesta av oss samlat på oss en hel del information i andra former också.

All den här lagrade informationen tynger ner oss. Den tar en del av vår uppmärksamhet – vare sig vi är medvetna om det eller ej.

Nedan följer ett antal former som lagrad information kan ha hos oss.

Viktiga papper
Självklart ska vi inte slänga viktiga papper. Däremot bör vi regelbundet titta igenom våra ”viktiga” papper för att se efter om de verkligen är viktiga.

Kontrakt och betyg
Förvara gällande kontrakt på en plats där de inte riskerar att komma bort. Detsamma gäller examensbevis och olika typer av betyg och intyg: förvara originalen på ett sätt som du känner dig trygg med, kanske i plastfickor i en pärm.

Testamenten
Jag är ingen stor vän av grubbel över våra ägodelars öde, men i vissa situationer kan man komma fram till att testamente behövs. Se då till att det är korrekt skrivet och förvaras på ett ställe där man verkligen kommer att hitta det om du skulle gå bort. Har du tagit professionell hjälp för att upprätta testamentet kan förvaringen vanligen lösas genom samma firma.

Kontoutdrag
Kontoutdrag behöver man sällan spara numer, när allt finns tillgängligt på Internet.

Kvitton
Om man vill reklamera prylar eller reparationsarbeten på prylar, så har man tre år på sig. Kvitton på prylar som vi inte längre har kvar, kan förstås slängas.

Kvitton på betalda räkningar ska man egentligen också spara i tre år. Så lång tid har nämligen företagen på sig att kräva dig på betalning. Treårsregeln gäller. Men jag erkänner att jag brukar vara iskall. Räkningar betalda på Internet finns ju i min betalningshistorik i banken. Chansen att ett företag felaktigt skulle kräva mig på pengar samtidigt som bankens databas kollapsar, bedömer jag som liten. Kvitton på räkningar som betalats på annat sätt sparar jag i vissa fall. Man får använda sitt omdöme. Att spara kvitton är förstås viktigast när beloppen varit stora.

Om man äger sitt hus eller lägenhet, ska man spara kvitton på förbättringsinsatser ända tills man säljer huset, om man då vill kunna göra avdrag för kostnaderna.

Kvitton på betalda lån ska sparas i hiskeliga tio år. Så länge måste du kunna visa att du betalat.

Kvitton på arbeten som utförts på fast egendom ska också sparas i tio år. Detta därför att reklamationsrätten sträcker sig över så lång tid. Det gäller kvitton på arbeten som badrumsrenovering, takläggning och så vidare.

Deklarationer
Skattemyndigheten kan göra eftertaxeringar sex år efter det att du lämnat in deklarationen. Underlaget för självdeklarationen bör man därför spara så pass länge. Här chansar jag inte. En sen skatterevision får man räkna med.

Garantibevis och instruktionsbroschyrer
Garantibevis för prylar där garantin gått ut eller prylar som vi inte längre har kvar, kan förstås slängas. Detsamma gäller instruktionshäften för prylar vi inte har kvar och prylar som vi redan vet hur de fungerar.

Presentkort och tillgodokvitton
Sitt inte på dina presentkort och tillgodokvitton! Finns det något tristare än att upptäcka att de gått ut, eller att affären där de gällde lagts ner? Ge hellre ditt tillgodokvitto till någon annan, om du själv inte behöver göra något inköp, än att det ligger och möglar i plånboken.


Sentimentala papper
Respekten för det skrivna ordet kan leda till att vi samlar på oss mängder av symboler för det förflutna i form av dagböcker och brev. Ibland har vi till och med kvar våra gamla almanackor eller lappar folk skrev till oss för 20 år sedan!

Ofta är bindningarna mycket starka till den här typen av papper och skälet är att vi knutit vår identitet till dem. Om vi har knutit vår identitet till vårt förflutna, så kommer vi att uppleva att vi bekräftar den identiteten genom att ha papper och föremål som tillhör det förflutna.

Det är fullt möjligt att frigöra sig från sådana här bindningar. Det går lättast om man öppnar sig för att det är den man är just nu, som man vill vara. Inte den man var . Faktum är att den man var inte finns kvar längre över huvud taget, utan bara är en fiktion som man bär med sig i sitt eget huvud. Öppna dig för att den du är nu är underbar, och att du har en underbar framtid. Då kommer dina gamla papper att förlora sin attraktionskraft.

Inkludera också fotografier i din utrensning. Spara det som verkligen lyfter dig, och släng resten.

Om du har mycket papper av den sentimentala typen, och har svårt att släppa taget, rekommenderar jag dig verkligen att läsa ”Rensa i röran med feng shui” av Karen Kingston. Hon har en fantastisk förmåga att visa vägen genom processen att rensa ut sina gamla ägodelar och att läsa hennes bok kan lösa upp många blockeringar.

Meditera på skräpet
Det kan också hjälpa dig att släppa taget, om du börjar meditera över hur det känns i kroppen när du aktiverar dina gamla minnen genom papper eller bilder. Känn efter noga var i kroppen känslorna sitter, låt dem spelas upp precis som de är – och kom ihåg att andas under tiden.

Meditera också över obehagskänslor du har inför att göra dig av med dina minnessaker. Stramar det i strupen eller får du fjärilar i magen? Vad är det värsta som kan hända om du gör dig av med dessa saker? Hur kommer det att kännas att tänka på det där fotografiet när det inte finns kvar i din ägo?

Den här typen av övningar för medvetandet kommer att göra det lättare för dig att förstå vad det innebär att spara respektive släppa taget om papper, bilder och alla typer av sentimentalt laddade prylar.

Lagrad skräpinformation
Gamla inköpslistor, reklamblad och bussbiljetter har vi sällan några starkare bindningar till. Ändå kan de anhopas i plånböcker och handväskor eller bilda högar omkring oss. Att dagligen tömma plånbok och väska på skräp, liksom att hålla köksbänk, skrivbord och andra ytor tomma, gör livet mer överskådligt.

Det här gäller förstås även digital överskottsinformation. Lästa mail, onödiga genvägar, program som inte används och bilder eller dokument som du sparat, men som nu är inaktuella – rensa, rensa, rensa.

Om vi inte håller undan den här typen av totalt ointressant skräpinformation, så börjar våra psyken efter ett tag tro att de här lapparna och inaktuella dokumenten är viktiga – varför skulle vi annars ha sparat dem?! Disciplin i detta kommer att belönas mångfaldigt genom klarare tankar.

Inga kommentarer: