Introduktion

Måste du läsa tidningen varje dag och titta på TV varje kväll? Har du e-post backlog och högar av oöppnad post? Samlar du på tidningsurklipp? Då lider du troligtvis av informationsberoende. "Rensa i informationsröran" går igenom olika typer av information, och vad du ska göra med den för att också få plats med dig själv.

måndag 17 december 2007

Dagstidningar

Prenumererade dagstidningar
Att prenumerera på en dagstidning har länge varit något som närmast hör till, om man inte vill verka helt bakom. Kanske håller Internet på att ändra på det, men för många verkar det fortfarande närmast otänkbart att bryta vanan av dagligt tidningsläsande.

Det är naturligtvis inget fel i sig, att läsa en dagstidning. Vi gör ju alla våra val när det gäller vilken information vi vill ta in, och vill man ha traditionella ”nyheter” så har ju de stora dagstidningarna en bra rapportering.

Däremot så är det ett misstag att tro att vi måste vara informerade om börsens svängningar eller de senaste politiska utspelen och skandalerna, för att kunna leva.

Om man vill gå igenom en period när man minskar ner mängden information man har att ta in, ska man definitivt inkludera också dagstidningarna.

Jag rekommenderar att du prövar att leva utan prenumererad dagstidning. Ju mer skrämmande det verkar, desto starkare är rekommendationen! Om du är en person som brukat ägna en halvtimme eller mer varje dag till att gå igenom dagstidningen, då är det ett bra steg att ta! Känn dina egna känslor under den där halvtimmen i stället! Känn efter hur det känns. Andas.

Gratistidningarna
I större städer finns numer gratis utdelade morgon-tidningar.

Om du känner dig svårt abstinent efter att ha sagt upp din prenumeration på dagstidningen, ta då och läs gratistidningen på morgonen i stället. Men lämna den på ett uppsamlingsställe när du är klar! Ta inte med den till jobbet för att lusläsa ytterligare artiklar! Enough is enough. Läste du det inte första gången, så var det inte viktigt.

Om du inte är så abstinent, avstå då även från gratis-tidningen. Låt buss- eller tågresan vara en stund när du i stället bara kan vara.

Kan du någon meditationsteknik, så är det här ett bra tillfälle att praktisera. Man kan mycket väl meditera med öppna ögon!

Har du inte lärt dig någon teknik så koncentrera dig t.ex. på din egen andning. När tankarna vandrar, för lugnt och försiktigt tillbaka dem till andningen.

Om du lyckas meditera på din andning bara fem minuter på vägen till och från jobbet, så har du gjort mer för din sinnesfrid än du gjort under 10, 20, 30 eller fler år av tidningsläsande. Happy meditation!

Kvällstidningarna
Det går flera år mellan de tillfällen jag köper kvällstidningar, och då är det alltid någon braskande löpsedel om huspriserna i mitt område eller något liknande som fått mig på fall. Men utan att ha direkt erfarenhet antar jag att lockelsen i att köpa en kvällstidning är att man får en halvtimmes garanterad underhållning och flykt undan stresskänsla och trötthet.

Ett bättre sätt att hantera sin trötthet/obehagskänsla, är dock att ”sitta med den”, som man säger på engelska.

Igen: uppmärksamma din andning, eller välj att placera din uppmärksamhet på dina axlar eller någon annan kroppsdel där spänning eller smärta byggts upp.

Om du, som jag, ibland känner viss trötthet i axlarna, placera din uppmärksamhet i först din vänstra axel, räkna till fem andetag, placera sedan din uppmärksamhet i din högra axel. Fortsätt så under vägen hem: i hissen, på gångvägen och i bussen.

Har du ont i ryggen: placera din uppmärksamhet i det smärtande området. Men låt gärna uppmärksamheten vandra runt till områden runt omkring också. Har du ont i ländryggen, kan du till exempel börja med att under två andetag uppmärksamma musklerna på vänster sida i bröstryggen, sedan två andetag i musklerna på vänster sida i ländryggen. Sedan två andetag på höger sida i ländryggen. Sedan två andetag på höger sida i bröstryggen. Med lite övning kommer du snart att få en stark närvarokänsla i de kroppsdelar du placerar din uppmärksamhet. Det kan kännas som värme, surrande eller bara stark medvetenhet.

Varning för urklipp!
Jag vill utfärda en stark varning emot att klippa ut artiklar ur dagstidningar! Urklipparen hamstrar information i tron att den ska komma till användning längre fram. Det är sällan fallet. I stället drabbas urklipparen av en slags informationsförstoppning där osorterade urklipp snabbt växer den stackarn över huvudet. Spara inte nyhetsartiklar. Läs det du är intresserad av i dag. Släng sedan tidningen.

Vissa tror att de i framtiden ska använda sina tidningsurklipp för att skriva beska debattinlägg, eller kanske en doktorsavhandling. Kungliga Biblioteket i Stockholm arkiverar tidningarna om du i din framtida forskning skulle behöva ta del av artiklarna igen. Släng lugnt dina egna exemplar.

1 kommentar:

Svensson sa...

Javisst kan man strunta i blaskorna. Jobbar själv som tidningsbud och får dem gratis, men numera läser jag dem knappt. "Fem minuters meditation ger mer än 30 års tidningsläsande" - så sant, så sant...