Introduktion

Måste du läsa tidningen varje dag och titta på TV varje kväll? Har du e-post backlog och högar av oöppnad post? Samlar du på tidningsurklipp? Då lider du troligtvis av informationsberoende. "Rensa i informationsröran" går igenom olika typer av information, och vad du ska göra med den för att också få plats med dig själv.

fredag 11 januari 2008

Internetmissbruk

Internetmissbruk är när du slår på datorn för att kolla morgondagens väder, och tre timmar senare sitter med nackspärr, indragen i en animerad diskussion på något forum. Händer det en gång, så må det väl vara hänt, men händer det var och varannan dag, så har man ett problem.

Sitter du vid datorn trots att du inte har tid? Sitter du vid datorn tills du får ont i kroppen? Mår du dåligt av att surfa, men kan inte slita dig? Då är det dags att anlägga motmedel.

Äggklocka
Bestäm innan du går ut på nätet vad du ska göra. Gör ett överslag över hur lång tid det kan tänkas ta. Ställ klockan. Ta inte till alltför kort tid. 10 minuter är förmodligen för lite, och risken är att du struntar i att klockan när den ringer, om du knappt hunnit börja. Sätt en realistisk tidsgräns och håll dig till den.

Stopprogram
Om inte äggklocka fungerar, pröva något program som låser internetfunktionen efter en viss tid.

Håll datorn avstängd
Låt inte datorn hemma stå på dygnet runt. Sätt på den, gör det du ska och stäng sedan av.

Elfria kvällar
Utse en kväll i veckan till elfri. Det blir ett positivt sätt att avstå både surfande och TV. Var strikt och skippa radio och elljus också! Bestäm ett klockslag när apparater stängs av och lampor släcks. Tänd sedan stearinljus och jag lovar att ni får en mysig kväll!

Vita veckor
Om du känner att ditt surfande gått överstyr så kan en ”vit vecka” göra underverk. Ibland kan det räcka med några dagar, så har ovanan släppt greppet om en.

Rensa i aktiviteterna
Forum, diskussionsgrupper och communities kan vara roligt och givande. Men om man hela tiden vill kontrollera om det hänt något i diskussionen eller om någon kontaktat en, så har det övergått till ett nervöst beteende. Några "vita dagar" ger snabbt distans till det som pågår, men ibland kan det vara bäst att avsluta medlemskapet helt och hållet.

Meditation
Nervöst sug efter att sätta på datorn i tid och otid för att se om någon svarat på ens inlägg eller om CNN rapporterat något nytt om den senaste skandalen, är det lämpligt att meditera på. Slappna av, andas och känn efter i kroppen. Var sitter nervositeten eller otillfredsställelsen? Fortsätt att andas och känn in den nervösa känslan. Det kan ofta räcka för att den ska börja släppa taget om en.

Internet och e-post som ett störande moment
Internetberoendetest
Gå till internets sista sida

1 kommentar:

Simon sa...

Mycket kloka ord. Jag har själv fastnat i "internet träsket". Så fort jag kommer hem från jobbet sätter jag på datorn och tiden rinner gärna iväg. Ska testa en vit vecka för att se hur de känns. De kommer bli tufft men jag måste ta tag i de nu ;-) Återkommer. MVH //Simon