Introduktion

Måste du läsa tidningen varje dag och titta på TV varje kväll? Har du e-post backlog och högar av oöppnad post? Samlar du på tidningsurklipp? Då lider du troligtvis av informationsberoende. "Rensa i informationsröran" går igenom olika typer av information, och vad du ska göra med den för att också få plats med dig själv.

måndag 12 november 2007

Tidskrifter, tidskrifter, tidskrifter

Det gäller att vara herre över sina tidskrifter, så de inte blir herre över dig.

Även om du kanske prenumererar på någon tidskrift, så gissar jag att du faktiskt inte har beställt de flesta tidskrifter du får. De följer med medlemskap i fackföreningar och andra organisationer. Till och med de tvivelaktiga medlemskapen i butikskedjor och varuhus, renderar vanligen en tidskrift.

Fastna inte i att bläddra igenom tidskrifter du inte har beställt. Och spara inte de tidskrifter du har beställt i en hög, för att läsa ”sedan”.

Obeställda tidskrifter
Vill du läsa fackföreningstidskriften för att hålla dig uppdaterad inom ditt område, läs den då direkt när den kommer, eller allra senast till helgen. Läs den helst på arbetstid. Sparar du tidskrifterna i hög i veckor eller månader, då kan du räkna med att det inte är nödvändigt att läsa dem alls. En bra tumregel är att när det kommit ett nytt nummer av tidskriften, så är det definitivt för sent att börja läsa det gamla. Släng med gott samvete.

Tidskrifter från idrottsföreningar och andra hobbyorgan innehåller ofta information som bara redaktören själv finner intressant. Som kulstötare behöver du inte läsa om orienteringssektionens jubilarer eller juniorlagens segrar och förluster. Om föreningstidskriften innehåller faktisk information om ditt intresse, då kommer du att uppleva läsningen intressant. Om du inte känner dig intresserad, lita då på att informationen inte angår dig.

Tidskrifter från livsmedelskedjor och andra kommersiella organ, är oftast av låg kvalitet. Inte ens recepten är vanligen mycket att hänga i granen. Betrakta dem som reklam och släng dem olästa. Är du trots allt ute efter recept, leta då upp dem, klipp ur de intressanta, och släng resten. Är du ute efter specialerbjudanden, läs kapitlet i den här boken om ”Erbjudanden”.

Beställda tidskrifter

Prenumererade tidskrifter är förhoppningsvis något du ser fram emot att de dyker upp i brevlådan. Gör du inte det, ska du säga upp prenumerationen. Många tidskrifter är roliga i några månader, högst ett år. Sen vet man ofta ungefär vad som kommer att dyka upp. Då kan det mycket väl vara dags att sluta prenumerera.

Gillar du verkligen din tidskrift – läs och njut. Men lägg varken lästa eller olästa exemplar på hög. Informationen är sällan av sådan kvalitet att det är motiverat. Och spara absolut inte tidskriften för att läsa den ”när du får tid”. Också här gäller tumregeln att det du inte läst i förra numret när nya numret kommer, är inte värt att läsa.

Exemplar av prenumererade tidskrifter blir folk ofta glada över att få. Ge bort dina tidskrifter när de fortfarande är aktuella!

Varning för urklipp 2
Jag vill starkt varna för att klippa ut artiklar ur tidskrifter.

Högar med urklipp skänker ingen klarhet åt tanken, utan blir i stället ett dåligt samvete – när ska du sortera dem?! Tanken på att du ska använda din dyrbara tid till att sortera artiklar i något arkivsystem är inte heller upplivande.

Läs din tidskrift, lägg det på minnet som du har nytta av för stunden och glöm resten. Lita på att den dag du behöver viss information, kommer du att kunna hitta den igen.

Allra, allra mest vill jag varna för att klippa ur artiklar för att läsa dem senare. Det är inget annat än självbedrägeri att syssla med sånt. Tro mig, om du har ett äkta intresse för något, så läser du det nu. Om du inte läser det nu, så är det en signal om att ditt intresse för ämnet faktiskt inte är så stort. Släpp det då, och lägg inte på hög! Många gånger har vi en liten gubbe eller gumma i vårt inre, som mal på om att vi ska intressera oss för vissa saker, och därför läsa vissa artiklar. Låt inte den lilla gumman eller gubben tvinga på dig en falsk självbild. Lita på dig själv i stället, och på din förmåga att välja vad som är viktigt för dig just nu.

Har du tidskriftshögar?

1 kommentar:

Surya sa...

Underbar blogg! TACK