Introduktion

Måste du läsa tidningen varje dag och titta på TV varje kväll? Har du e-post backlog och högar av oöppnad post? Samlar du på tidningsurklipp? Då lider du troligtvis av informationsberoende. "Rensa i informationsröran" går igenom olika typer av information, och vad du ska göra med den för att också få plats med dig själv.

torsdag 21 februari 2008

Introduktion

Innerst inne vill vi nog alla leva i harmoni och utan stress. Vi vill vara verkligt närvarande och vi vill hitta vår inre stillhet. Om livet är hektiskt vill vi att det ska kännas som att surfa på en våg av kraft, snarare än som att springa runt som en yr höna. Vi mår ju mycket bättre när vi känner oss samlade och lugna, än om vi plottrar bort vår tid och energi på skräpsaker.

Att hitta det där inre lugnet när oron kryper som myror i kroppen, är dock inte alltid så lätt. Ett sätt att handskas med oro och stress är – paradoxalt nog – att försöka bedöva sig med ännu mera stimulans. Istället för att sätta oss ner och andas och ta det lugnt, så sätter vi på TV:n, griper efter tidningen eller försvinner ut på Internet. Vi söker stimulans, när det vi behöver allra mest är att avgifta oss från behovet av stimulans.

Den här bloggen är en handbok i hur man kan minska ner mängden information i sitt liv, en avgiftningsguide, om du så vill. Räkna med att det kan börja krypa lite extra i kroppen, när du drar ner på informationen, det är bara normalt. Pröva någon närvaro- eller meditationsteknik för att möta eventuell rastlöshet (förslag finns i några inlägg i bloggen, se nedan). Och tänk på att motsatsen till ett övermått av information inte är okunnighet, utan sinnesfrid.

Avsnitt om närvaro och meditation: Andas Närvaro Meditation

Nästa kapitel: Dagstidningar

1 kommentar:

Anonym sa...

Bravo! Snyggt sammanfattat.
Själv kände jag dessutom ganska träffad från rad ett. Jag får nog återkomma hit, tror jag.
:)